Ortodonti (Diş Teli Tedavisi) Nedir?
Çapraşık dişleri sıralayarak gülme estetiğini iyileştirmek ve alt ve üst çenenin birbiri ile ilişkisini düzeltmek amacıyla uygulanan bir tedavidir.
Ortodontik Muayene kaç yaşında yapılmalıdır?
Ortodontik muayene ilk olarak 6-7 yaşında yapılmalıdır. Bu muayene ile dişler ve çeneleri ilgilendiren anomaliler, kötü alışkanlıklar ve konuşma bozuklukları erken dönemde fark edilerek, koruyucu, durdurucu ve düzeltici ortodontik tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir.
Erken dönem ortodontik tedaviler ve çeneler arası uyumsuzluğun düzeltilmesinde yaş çok önemlidir. Bireylerin büyüme çağında tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde hareketli ve fonksiyonel apareyler ile kolayca düzeltilebilecek anomaliler ertelenerek büyüme gelişimin tamamlandığı yetişkinlik dönemine bırakılırsa cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Yetişkinler için Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedaviler her yaş grubunda uygulanabilmektedir. Estetiğin düzeltilmesi bireylere iş ve özel hayatında özgüven sağlar. Dişlerle ilgili anomaliler standart ortodontik tedavi yöntemleri ile çözülebilirken, çeneler arası uyumsuzluk problemleri ortognatik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Yetişkin bireylerde tel tedavisi için, estetik braket çeşitleri ve günümüzde oldukça popüler olan şeffaf plak tedavileri uygulanabilmektedir.
Diş yüzeylerine yapıştırıcı ajanlar yardımı ile braket adı verilen metal parçaların yerleştirilmesi ile yapılan tedavilerdir. Braket içerisinden geçirilen tellerin değiştirilmesi ile dişlerde hareket sağlanır. Braket materyallerinin çeşitleri vardır. Hastanın isteği ve tedavi gereğine göre istenilen braket türü tercih edilebilir.
Ortodontik tedavilerde en sık kullanılan braket çeşitidir. Yapılan araştırmalar estetik braketlere göre tedavinin süresinin daha kısa sürdüğünü göstermiştir. Hasta açısından kullanımı daha ekonomik ve konforludur. Ancak estetik açıdan metal olması olumsuz özelliğidir.
Metal braketlerin görüntüsünden rahatsız olan ve bu nedenle tedavi istemeyen bireyler için güzel ve estetik bir alternatiftir. Porselen, safir veya kompozit olarak bilinen malzemelerden üretilen braketlerdir. İçeriklerinden dolayı metal braketlere göre daha kırılgandır. Bu nedenle hastalar açısından kullanması daha fazla dikkat gerektirir.
Son yıllarda oldukça popüler olan bu tedavi yönteminde braketler kullanılmamaktadır. Braketler olmadığından yeme-içme kuralları gerekmemektedir. Ayrıca diş fırçalama daha rahat olduğundan ağız hijyenini sağlamak daha kolaydır. Hastaların konforu üst düzeydedir. Bunun yanı sıra en önemli avantajı estetik olmasıdır. Hastalar, kişiye özel üretilmiş şeffaf plakları kullanarak elde edilen diş hareketleri ile tedavi edilmektedir.
Selam
Yardım ister misiniz?
09:58